Lanna Traditional House

Colonial House - Heuan Lung Que

Heuan Lung Que is a colonial style house, built in 1922. It was an early example of such houses in this era.Colonial style houses in Chiang Mai were first built by foreigners working with trading or logging companies in Thailand and Burma. Some of the early adaptations were the covered veranda and large doors and windows for better ventilation.The style became popular later among the aristocrats and the nobles. This floor plan of this house is rectangular in shape.The entrance to the house is at the center of the building. The First room upon entering the house is a big hall with a fireplace on one side.The stairway leading up to the first floor is also in this hall which is uncommon in Lanna traditional style houses. The ceiling of the ground floor is relatively high to aid the ventilation.The first floor ceiling is not as high and has access to the roof. The veranda is totally covered so it can be used during the day and keep the rain and the sun away from the main compartment. Historical Background - Heuan Lung Que The owner of the house was Mr.Arthur Lionel Queripel,a British trader working for the Bombay-Burma Trading Company. The house was constructed in 1922 by a Burmese architect called Mong Chan. Thailand was occupied by the Japanese during World War II from the 1941 invasion until 1945, during which time Mr.Queripel and his wife Dokchan were forced to leave the house. After Mr. Queripel passed away in 1946 in Bangkok, the Queripel family returned to live in the house until it was expropriated by the government and became part of Chiang Mai University in 1963.

House of Chiang Mai Townsfolk - Heaun Phaya Pong Lang Ka

Heaun Phaya Pong Lang Ka is a prime example of a house belonging to a family of high social status. The style of the house , which was typically found in the moated city of Chiang Mai, resembles the traditional Kalae house of old. The house was built elevated from the ground and is comprised of two compartments, each with its own roof and gables, but sharing the same platform. A wooden gutter made from a single length of log runs between the two tiled roofs.The larger compartment is the sleeping area, while the smaller one serves as the kitchen . There is a large veranda at the front of the house which connects to the terrace. There is a presumption that the wooden wall in the house was constructed later to separate the rooms and the veranda. As with a Kalae house, its construction is comprised of pillars and beams to bear and support the weight. The roof structure is the same as in a Kalae house but there is no Kalae - a piece of wood carving extending from the top of the gables. No ham-yon was found as a carved lintel over the doorways to the sleeping rooms. The numbers of windows are fairly small but there are sliding panels in many places which provide extra ventilation. Historical Background : Heaun Phaya Pong Lang Ka Heaun Phaya Pong Lang Ka was originally built in the moated city of Chiang Mai in 1896, the same year that Chiang mai City celebrated her 600 years anniversary, by Phaya Pong Lang Ka and his wife Kham Moon. The descendants of Phaya Pong Lang Ka, the Waneesorn family, donated the house to Chiang Mai University in 2004. The relocation was supported by Chumbhot - Pantip Doundation.

Kalae House - Heaun Oui Paad

Kalae House Often have twin compartments.The roof ridges which run in parallel are usually orientated along the North-South axis. The ends of the two roofs are connected by a wooden gutter. The two compartments usually share the same platform which runs from the front of the house through to the rear. The larger compartment is the sleeping area, while the smaller is for cooking. The bathroom is usually built away from the house. The front veranda serves as a working and resting area during the day.At night, it it used by all the men of the household as their sleeping quarter. This front veranda has a small partition, which is the extension of the wooden wall of the sleeping room, called Fha-Lap-Nang. This partition is for the privacy of the young girls working on the veranda during the daytime. Upon ascending the staircase from the front of the house, the first veranda which is separated from the main veranda is called " Shan Hom" . A small wooden shelf for drinking water in an earthenware jar is often found on this veranda. Many houses also have a similar this drinking water stand near the front gate,offering potable water for travelers and commuters alike. There is no ceiling under the roof so the heat disperses quickly from the utility area. At this ceiling level, a wooden or bamboo shelf called a " Kwan " gives extra storage space. Atop the stilt are " Kua Yan", struts that help in bracing the roof structure and also serve as a foothold when carrying out work on the roof tiles. The wall of the sleeping area which extends to the roof is called "Hnab Toen". Above the door of the sleeping area,there is a notable decorative lintel called a Hum-Yon. A post beside the front stairs is called Sao-Laeng -Mah, the usual place to tether the dogs that guard the house. This Kalae house is constructed from teak posts and beams. The six pairs of posts were lathed into octagonal shapes. These posts bear the weight of the whole house. The four walls lean outwards instead of going straight up so as to increase the space for shelves inside the room. The most notable feature of a Kale house id the decorative wooden carvings or Kalae at the top of the gables.

Kalae House-Heaun Phaya Wong

This Kalae House is comprised of twin main compartments sharing the same platform.Each compartment has separate gable roofs. Between the two gable roofs, there is a wooden gutter or Hang Lin. The transitional corridor under this gutter is called Hom Lin . Both compartments served as sleeping areas of the extended family of Phaya Wong. There is a separate smaller compartment at the rear for cooking. The bathroom was built away from the house.The front covered veranda or Toen has a wooden partition extending from the wall called Fah Lab Nang to give some privacy to the female occupants during the day. It was very well-built with hardly any nails used. The space under the gable is lofty without a ceiling under the roof structure.This is in order to aid the air circulation through the roof. In place of a ceiling, there is a wooden shelf or Kwan to store artifacts such as Nam Ton earthenware water containers. At the ceiling level there is also a Kua Yan to give footholds while repairing the roof. The sleeping area is separated from the front veranda by a continuous wall from the floor to the gable tip called NabToen. The bedroom doors can be locked from the inside by a latch called a Saew. Above the door to the sleeping area,there is a notable decorative lintel called Hum Yon. Underneath the door, there is a wooden threshold, or Khom Tu.

Tai-Lue House-Heaun Mon Tood or Heaun Oui Tood

Oui Tood or Mon Tood (great grandmother Tood) was a Tai-Lue descendent living in Doi Saket District,Chiang Mai The house was built by Por Noi Luang, her husband, in 1917 from wood collected from many old wooden houses,Ajarn Sirichai Narumitrekhakan acquired the house but the relocation only started after Mon Tood passed away two years later the age of 107.The relocation to the Center for the Promotion of Arts and Culture in 1993 was supported by the Chumbhot-Pantip Foundation.

Northern Thai House - Heaun Oui Kaew

Heaun Oui Kaew was built during World War II just outside the moated City of Chiang Mai. It once belonged to Oui Kaew (grandmother Kaew) Akarn Vithi Phanichphant, with support from the Kyoto Seika University,Japan, bought this house before it was torn down in 1987.Oui In (grand mother In) moved to her new house but Oui Kaew chose to continue living in her beloved house until the end of her time. The house was dismantled and rebuolt at the Center for the Promotion of Arts and Culture,Chiang Mai University in 1997.

Mae Taeng Folk House

The house was originally constructed in 1917 at Ban Pa Phai,Chor Lae ,Mae Taeng district,Chiang Mai . It once belonged to Noi Ping and later Mrs.Kan Takham.Th e house was relocates,with the support of the Chumbhot-Pantip Foundation to the Center for the Promotion of Arts and Culture,Chiang Mai University in 2008.

Pan-Ya House - Heaun Anusarn Sunthorn

Luang Anusarn Sunthorn and his wife Khamtieng built this house for their son,MD Yong Chutima in 1924. It was donated by Luang Anusarn Sunthorn descendants to the Center for the Promotion of Arts and Culture,Chiang Mai University in 2004.The relocation was supported by the Chumbhot-Pantip Foundation.

Rice Granary or Long Khao Sarapee

Long Khao Sarapee was originally builtin 1907 by Por Toh and was subsequently bought by Por Muengjai Thongkamma of Ban Sanklang,Sarapee District,Chiang Mai.It has eight big pillars with the storage compartment in the center surrounded by a balcony on all sides.

Rice Granary or Long Khao

A vernacular wooden building of Lanna was usually made of hardwood for strength and durability. Customarily they used the whole trunk as posts for vertical supports. The posts are slightly inclined inwards to better bear the loads.There are beams called Wang, joists and wooden floors - the same structure found in houses. There is no staircase access but only a ladder called Kern would be used when needed. Walls are assembled from vertical wooden planks from the inside on wood frames. There is no window except an opening to load and unload the rice. Wall structures are similar to those found in houses.Usually ,they were assembled separately on the ground and raised into position after all the other parts of the house were already in position.The wall panels are connected by wooden bolts. The roof structure is also similar to that of houses,using a single tier roof. However,this granary has a double tier roof . The upper tier has a higher degree of slope with a lean-to at the gable Ngeb. The lower tier has a lower degree of slope with overhangs from all sides, giving the roof tender and delicate looks. The original roof tiles were made of clay or terra cotta or Din Kor, with Naga-like decoration on the gable. This style of granary can still be found in rural areas of Lanna such as Sanpatong and Mae Jam districts.

Rice Granary or Long Khao Laohawat

Long Khao Laohawat

Rice Granary or Long Khao Pasang (Nandakwang)

This large rice barn belongs to the Nandakwang family's lineage was originally locaated in Pasang district, Lampun province.Both front and back side of this rice barn " Nah Jua" (the triangle shape under the roof) decorated with a refine wood craving in a peacock design.The stairs in both front and back side was adapted from the original rice barn structure by added a permanent stairs,which originally use the temporary ladder to attach to go up and down each time. Estimated from the original architecture,this Pasang rice barn should be approximately 150-170 years old. Mrs.Sopa Muangkrajang (Nandakwang) the owner of the Pasang rice barn donated it to Chiang Mai University in the country of the Lanna Traditional house museum,the Center for the Promotion of Arts and Culture,Chiang Mai University.